NEDİR BU “SEO”

Search Engine Optimization -SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir. Yani, sitenizin internet arama motorlarında (Google, Yandex) üst sıralarda çıkması için yapılan işlemlere denir. 

Arama motorlarının çalışma prensibi, kullanıcının erişmek istediği  bilgiye (sayfaya) en kolay şekilde yönlendirmeyi sağlamaktır. Bunun içinde baz aldıkları belli etkenler vardır. Web sayfası tıklanma oranı ve anahtar kelime (etiket) tanımlaması bunların başında gelir. Malum internet artık koca bir dünya oldu ve neredeyse herkesin bir internet sitesi var. Özellikle ticaret, e-ticaret, haber, tatil, vb. üzerine kurulu siteler büyük bir yarış içerisinde. İnternet üzerinden alışverişin gittikçe artması bu amaçla kurulan sitelerinde iştahını iyice kabartmakta. Ayrıca firmalar internet üzerinden satış yapmasa bile ürün tanıtımlarını internet sitesi üzerinden herkese kolayca ulaştırabilmekte. İnternetten bakıp beğeniyorsunuz ve direkt gidip mağazadan alışveriş yapıyorsunuz, mağaza mağaza gezme derdi yok. Malum çoğumuz da internette arama yaptığımızda ilk sıralarda çıkan sitelere bakarız. İşte bu yüzden site sahipleri sitelerinin ilk sıralarda çıkması için bu hizmete başvurur. 

Bu hizmeti veren firmalar, arama motorunun öncelik algoritmasına göre sitenizi düzenler ve organik (gerçek) tıklamalarla sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlar. 

Belki duyanlar olmuştur, Türkiye’de bu hizmeti veren Detay MaxiNet firması Çiftlikbank operasyonundan sonra aynı kategoriye alınmış ve faaliyetleri durdurularak firma yetkilileri tutuklanmıştır.

Bu hizmete başvurmayan site sahipleri arama motorlarına reklam vererek de üst sıralarda yer alabilir. Blog yazılarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da yazıyı hazırladıktan sonra etiket ekleme bölümüne anahtar kelimelerin düzgünce girilmesi olacaktır. 

SEO ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: http://vision360.sc/seo/

16 yorum:

  1. her ne kadar ilgilenmesem de kafama da takmıyor değilim aslında. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglarda çokça denk geldi, yapılan bir mim de de sorulmuş, çoğu kimsenin bilmediği birşey. Bende teknik detaylara girmeden açıklamaya çalıştım. Tşkler:)

      Sil
  2. SEO'yu duyuyoruz biliyoruz da gerekeni yapmıyoruz. :)

    Bu arada Detay Maxinet'i ben sizden duydum ilk defa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEO hizmeti veren bir firmaydı. Organik tıklamaları üye olan insanlara bilgisayar göndererek sağlıyor. Tabi üyelik ücretli, 3 paket vardı bilgisayarı çalıştırma saatlerine göre değişiyor. Bilgisayarda program var internete bağlıyorsunuz herşeyi program hallediyor. Üyelik paketinize göre siz de para kazanıyorsunuz. Ayrıca sizin yaptığınız üyelerden de pay alıyorsunuz. İşte bu yüzden ağaç yapısı olduğu için çiftlikbank tan sonra bu firmayı da patlattılar. Bir mağduru olarak girmeden önce çok araştırdım ve ödeme yaptıklarını gördüm ve sahipleri biryere de kaçmadı şuan tutuklular. Kardeşimle girdik ama hiç ödeme alamadan firmayı bastılar. Ben küçük paket aldığım için çok zararda değilim ama çok para yatıranlar olmuş üyelik için, birden fazla üye olarak. Elimizde birtek bilgisayar kaldı bakalım nolacak:)

      Sil
    2. Elinizdeki bilgisayar yatırdığınız parayı karşılamıyor mu?

      Geçmiş olsun bu arada...

      Sil
    3. Benim en küçük pakette tek üyeliğim vardı. Yaklaşık 2500 liraydı paket, bilgisayar da 900 lira olması lazım. Dediğim gibi benim çok zararım yok ama 5 bin liralık paketten hem de birden çok üyelik alan çok kişi var. Bizim günlük 4 diğer paketin 8 dolar geliri vardı belirtilen saat kadar bilgisayar çalıştırılırsa. Önceden bu işe girenler parlarını kurtarmıştır büyük oranda ama olan benim gibi sonradan girenlere oldu. Tşkler

      Sil
  3. internette de normal hayatta da güvenecek yerler bulmak çok zor

    YanıtlaSil
  4. hıms bilemediim. sadece yazmak seviyom, bu konular ilgimi çekmiyor yani ama ilgilenmek güzel olabilir ivit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak edenler olur belki, bikaç defa denk gelince kısa da olsa açıklamak istedim:)

      Sil
  5. Bilgilendirici yazı, emeğinize sağlık. Ancak profesyonel olarak yapamıyoruz bir türlü. Amatör ruhla yazmaya devam, teşekkürler yeniden :)

    YanıtlaSil
  6. Seo'yu duyardık az çok bilirdik fakat sizin paylaşımınız daha bir doyurucu olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teknik detaya girmeden açıklamaya çalışıyorum, tşk ederim:)

      Sil
  7. Bilgilendirici bir seo açıklaması. Ama blogspot uzantılı sitelerde seo çalışması, diğer özel alan adlarla açılan sitelerle yarışır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buranın ayrı bir havası var. Daha çok bu işten kazanç sağlamak için site kuranlar bunu özel alan adıyla yapıyorlar zaten veya blogspotu kendi adreslerine yönlendiriyorlar. Faydalı ve ilgi çekici içerik ürettikten sonra alan adının bir önemi yok bence, bir süre sonra zaten üst sıralara çıkıyorsunuz:)

      Sil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır