AĞAÇ EV SOHBETLERİ-2


Ağaç Ev Sohbetlerinin bu haftadaki tartışma konusu İrem Can’ ın fikriyle belirlenmişti.

Doğamız giderek tehlike sinyalleri veriyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliği en had safhada. Bunlar için geri dönüşüm, sıfır atık, daha az tüketim hatta poşetlerin paralı olması gibi önlemler alınıyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Geleceğimiz için daha yaşanılır bir dünyayı nasıl sağlayabiliriz?

Toplumu oluşturan en önemli unsurlardan biridir “Genel Ahlâk Kuralları”. Bunlar yazılı olmamakla birlikte dünya üzerinde yaşayan her insan için aslında bir anayasa gibidir ve evrenseldir. Bu kurallara birçok örnek verilebileceği gibi en önemlilerinden bir tanesi de “Doğayı Korumak ve Çevreyi Kirletmemektir”.

Son yıllarda çokça gündeme gelmeye başladı bu konu. Gündeme gelmesinin asıl sebebi ise insanların duyarlılığı değil daha çok duyarsızlığı sonucu ortaya çıkan çevre felaketleri. Sıkça duyduğumuz “Küresel Isınma” dünyanın dengesini değiştirecek boyutlara ulaşmaya başladı. Sebep tabi ki “İnsan”.

Aslında bu konuda söylenecek çok bir şey yok, herşeyin başında olduğu gibi bu konuda da kapıların çıktığı tek nokta “Eğitim”. Aile Eğitiminin yanında Örgün Eğitim tamamlayıcı bir unsurdur aslında ama ülkemizdeki eğitim durumu malum.

Bu konudaki düşüncem çok geç kalındığı yönünde. Bireysel olarak insanların çevreye verdiği zarardan daha çok buna sebep olan büyük ölçekli sanayi firmaları bu konunun baş mimarı.

Sen havaya zarar veren parfüm yaparsan insan da bunu kullanır,

Sen ürettiğin malzemenin (yiyecek, içecek, kıyafet, vb.) ambalajını çabuk yok olan malzemeden yaptırmazsan kendine saygısı olmayan birileri onu çöpe değil de çevreye attığında bilmem kaç yıl o ambalaj yok olmaz,

Sen iki kuruş fazla para kazanacağım diye alman gereken tedbirleri almazsan fabrikan çevreye zarar verir…

Asıl önemlisi de yarın eve ne ekmek götüreceğim derdinde olan insanların birçoğunun hiç umrunda değildir bu konular.

Aybüke S. nin can alıcı şu tespiti işin ayrı bir boyutu: “Bir de konuya sosyolojik boyuttan bakmak gerek, düşünsene uyanıyorsun ve tek derdin atıklarını ayıklamak, doğayı korumak, daha temiz hava sağlayabilmek. Ama gel de anlat hayat mücadelesi veren, açlık ve yoksullukla, gerginlikle, kaosla uyanan halka doğa mücadelesini, küresel ısınmayı.. Anlatamazsın, anlatsan bile iç güdüsü ona şuan için ucu dokunmayan sorunlar ile değil insani ihtiyaçları için savaşacaktır, plastik, doğa, iklim ile değil. Bu konuyu dile getirip yazan, kafa yoran emin ol zaten bilinçli yaşayan kesim..”

Paralı poşet konusuna gelince; İllaki bir etkisi oldu yalnız yine olan garibana oldu. Allah aşkına biri söylesin, zengin insan bu uygulamadan sonra daha mı az poşet kullanmaya başladı. Ama 25 kuruş için metroya değil de tıkış pıkış minibüse binen kıt kanaat geçinen insanlar bundan etkilendi. Madem konumuz çevre o zaman marketlere veya firmalara söylesinler onlar tedbir alsın fazla poşet vermesin. Şu da olabilirdi; poşetleri depozitolu yapsınlar millet poşete para vereceğine poşetten para kazansaydı. Bakalım ne kadar etkili olurdu.

Evet bireysel olarak herkes üzerine düşeni yapmalı fakat bu işin asıl sorumlusu yönetenlerdir. Geçmişten günümüze bütün dünyada bu konuda gerekli tedbirler ve yaptırımlar uygulanmadığı için şimdi bu haldeyiz, haliyle doğa da intikamını alacak…

18 yorum:

  1. Malesef üreticiler, yöneticiler bu zamana kadar hep göz yumdu. Cezasını çekiyoruz, küresel bir bilinçlenme şart.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes cebine baktığı sürece bu iş zor, caydırıcı cezalar olmalı

      Sil
  2. yadıklarınız o kadar doğru ki,paralı poşet olayı sadece düşük kesimi etkiledi zengin yine aynı,depzito olayı olsaydı süper olurdu bence de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bi denemesini yapsalardı depozitolu poşetin, tşkler

      Sil
  3. Ellerine sağlık. Poşetler paralı oldu fakat manav reyonunda gene ince poşetleri bol bol alıp kullanabiliyoruz. Pikniğe gittiğim zaman gene bol bol poşet ve ıslak mendil topluyorum çevreden. Toplumsal duyarlılık çok önemli. Lütfen herkes çevrede, yere çöp atan gördüğü zaman uyarsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel örnek bir davranış, tebrik ederim sizi

      Sil
  4. Evet güzel ve ortak çalışmalar hoş ama şöyle ufak da bir uyarı kendi adıma vereyim her bloga siteye girdiğimde aynı yazıya benzer şeyler okuyunca ilk okuduktan sonra diğerleri pek okunmuyor yani tecrübe olarak söyleyim de takdir yine sizin tabi iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası diğer yazıları pek vaktim olmadığı için çoğunu okuyamadım. Bütün yazılarda illaki farklı birşeyler vardır bence ama yine de yorumunuzu dikkate alıcam tşkler

      Sil
  5. Çok güzel... Katıldığınız için çok teşekkür ederim!

    YanıtlaSil
  6. Tamamen katılıyorum ( bi çay bi çaylak)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederiz. Keşke böyle bir ağaç ev sohbetine katılmış olabilsem :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kimsenin arzusu bu yönde, kısmet birgün inş olur:) teşekkürler

      Sil
  8. Muy interesante! Gracias por la información! Espero verte pronto por mi blog! Me encantaría de verdad! Feliz día! 🌏🌏🌏

    YanıtlaSil
  9. Konu en süperinden seçilmiş :)
    Ne olsa dar gelirlileri kötü etkiliyor. Zenginlere ne olacak ki :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, Dünya düzeni işte birileri cefasını çekerken birileri de sefasını sürer

      Sil
  10. Selamlar Blogunuzu Takipteyim Sizde Benim Blogumu TAKİP EDERSENİZ ÇOK SEVİNİRİM ...

    YanıtlaSil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır