FATURA HESAPLAMA

Son günlerin meşhur konusu yüksek gelen faturalar. Özellikle son bir yıl içinde elektrik ve doğalgaza gelen zamlar orta ve alt gelirli vatandaşların belini iyice büker oldu. Doğalgaz kullanımının %15 ler seviyesinde azalması ise işin vahametini ortaya koymakta. Fatura yüksek gelmesin diye insanlar kombilerinin ayarını iyice düşürüyor.

Şimdi bahsedeceğim yöntem, -eminim aranızda bunu uygulayanlar olmuştur ama belki bilmeyenler vardır diye yazmak istedim- fatura gelmeden yaklaşık olarak ne kadar kullanım yaptığınıza dair size fikir sunacaktır. İstediğimiz bir zaman diliminde (günlük, haftalık, aylık) ne kadar kullanım yaptığımızı hesaplayabilir miyiz? Evet, hem de çok basit. Bu yöntem daha çok doğalgaz faturası hesaplamak için, çünkü elektrik faturası gece ve gündüz kullanım tarifeleri farklı olduğundan biraz daha zahmetli. Biraz incelediyseniz elektrik saatlerinde T1, T2, T3 şeklinde ifadeler yer alır. Bunlar gece gündüz kullanımlarını ifade eder. Doğalgazda tarife tektir, bu yüzden hesaplamak daha basit.

Şimdi gelelim nasıl yaptığımıza.
1. Son gelen doğalgaz faturasını elimize alıyoruz.
2. Faturada yer alan İlk İndeks ve Son İndeks değerlerini not ediyoruz.
İlk İndeks : Faturanızı kapsayan dönemin başlangıcında, doğalgaz sayacınızın ilk değerini ifade eder.
Son İndeks : Faturanızın yazıldığı gün doğalgaz sayacınızın son değerini ifade eder.
3. Fatura tutarını da not alıyoruz.
4. Son İndeksten İlk İndeksi çıkarıyoruz.
5. Fatura tutarını bulduğumuz indeks sonucuna bölüyoruz.
Böylece 1 indeksin kaç TL ye denk geldiğini bulmuş olduk.

Örnek :
İlk İndeks  :250
Son İndeks : 400
Fatura Tutarı : 350 TL

400 - 250 = 150
350 / 150 = 2,33 (1 indeks değeri)

Şimdi sıra geldi bir sonraki fatura gelmeden yaklaşık kullanımı hesaplamaya.
1. Doğalgaz sayacında yazan o anki indeks değerini not ediyoruz.
2. Not ettiğimiz indeks değerini son gelen faturadaki Son İndeks değerinden çıkarıp o ana kadar ki kullandığımız doğalgazın indeks değerini buluyoruz.
3. Bulduğumuz indeks değerini, son gelen faturada yaptığımız hesapla elde ettiğimiz 1 indeks değerinin fiyatıyla çarparak yaklaşık faturamızı hesaplamış oluyoruz.

Örnek :
Doğalgaz sayacı indeks değeri      : 460
Son gelen fatura Son İndeks değeri  : 400

460 - 400 = 60
60 x 2,33 = 139,8 TL (O ana kadarki yaklaşık fatura tutarı)

Dediğim gibi bu hesaplama yaklaşık olarak değer çıkaracaktır. Fatura tutarı üzerinden işlem yaptığımız için bütün alt kalemler yani vergi ve diğer alınan ücretler bunun içerisinde yer alır. Kullanım arttıkça vergi ve diğer ücretlerde arttığı için (oran üzerinden hesaplanır) net bir sonuca ulaşamayız.

Bir diğer konu da yaktığınız petek sayısına göre faturanızın ne ölçüde değişkenlik gösterdiği. 4 petek yakıyorum, 3 petek yakarsam faturam ne ölçüde değişir, bunu da yukardaki hesaplama ile çıkarabilirsiniz. Nasıl mı;

1. 4 petek açık haldeyken, belirlediğiniz bir saatte doğalgaz sayacınızın indeks değerini not alın.
2. Bir gün sonra aynı saatte tekrar doğalgaz sayacı üzerindeki indeks değerini not alın ve aynı anda peteğin bir tanesini kapatın. Son aldığınız indeksten ilk aldığınız indeksi çıkararak bir günde 4 petekle kaç indeks kullandığınızı bulmuş oldunuz.
3. Ertesi gün yine aynı saatte sayacın indeks değerini alıp  bir önceki gün aldığınız değerden çıkararak 3 petekle kaç indeks kullandığınızı bulun.
4. Bulduğunuz değerleri yukarıdaki hesapla elde ettiğimiz 1 indeks değerinin fiyatıyla çarparak hesaplamamızı yapmış oluruz.

Örnek :
4 petek açıkken Akşam saat 19.00 da sayaç indeksi : 470
4 petek açıkken ertesi gün Akşam saat 19.00 da sayaç indeksi : 485
4 petekli bir gün kullanım tutarı : 485 - 470 = 15 indeks
15 x 2,33 = 34,95 TL

3 petek açıkken Akşam saat 19.00 da sayaç indeksi : 485
3 petek açıkken ertesi gün Akşam saat 19.00 da sayaç indeksi : 495
3 petekli bir gün kullanım tutarı : 495 - 485 = 10 indeks
10 x 2,33 = 23,3 TL

Not: Hesaplamaların hepsi örneklemedir. Bu işlemleri yaparken kombinizin sıcaklık ayarı sabit olmalı, farklı ayarlarda kullanım miktarı değişecektir. Ayrıca, yapacağınız hesap kombi ve tesisat özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Yeni tip ve özellikle termostatlı kombiler daha çok kullanıcı dostu. Belirtilen sıcaklığa ulaşıldığında kullanımı kısıtlayarak tasarruf sağlar. Ve tesisat; eski tip tesisatlar kombiden tek çıkışlıdır ve sıcak su, açık olsada olmasa da bütün peteklere gider. (Kapalı peteğin vanasına kadar gider)  Yeni tip tesisatlarda ise bütün peteklerin bağlantıları ayrı ayrıdır ve siz hangi peteği açtıysanız sıcak su sadece o peteğe gider.

Herkese, faturayı görünce “Bu ne abi???” dedirtmeyecek güzel faturalar görmeyi temenni ederim.

Görsel:https://www.tarifebilir.com/

17 yorum:

  1. Faydalı bir yazı olmuş, teşekkür ederim. Bu kış inanılmaz bir artış var, havalar çok soğuk, hele bir de evde çocuk varsa kısıtlamaya gitmek te imkansız oluyor. Bu durumda oturduğumuz evin korumalı yani mantolamalı olması , kombinin yeni sistem olması işlere biraz olsun yardımcı oluyor. Bunun dışında az yakalım da fatura az gelsin diyemiyoruz çocuklu olduğumuzdan. Bir çare daha kalıyor...sıcak illere taşınmak :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı durum bizde de var, çocuklar birde küçük elimizden geldiğince direnmeye çalışıyoruz. Teşekkürler

      Sil
  2. üniversitede elektrik faturası hesaplamayı göstermişlerdi, o geldi aklıma. doğalgaz da ayrı sıkıntı faturası da... sevdim yazıyı teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. valla sorma yaa faturalar fenaaaa :)

    YanıtlaSil
  4. Çok faydalı bir içerik üretmişsiniz. Devir tasarruf devri. Emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyden tasarruf eder olduk, teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Çok faydalanacagim ve okuyanlar açısından faydalı olacağından eminim

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar ince hesap insanı çileden çıkarır. Allah'tan benim evimde merkezî sistem var ve diğerleri kadar fazla ödemiyoruz. Bireysel kullanımlarda kombiyi yüksekte çalıştırmak düşükte çalıştırmaktan daha faydalı oluyor diye duymuştum. 40 değilde 60'ta çalışması daha iyi oluyormuş mesela.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksekte çalıştırmak termostatlı kombiler için geçerli, oda sıcaklığı yüksek derecede erkenden istenilen seviyeye geleceği için kombi kendini erkenden kapatacaktır. Siz şanslısınız merkezi sistem daha avantajlı dediğiniz gibi

      Sil
  7. Arkadaşlar merhaba, kendi çocukluğumu yazıyorum. Bir göz atarsanız sevinirim. Eleştirileriniz ve önerilerinizi bekliyorum. Maalesef bir çok kişi gibi benim hayatım kolay olmadı. Ve artık sadece kendi sesim değil benimle birlikte bir çok kişinin sesi oldu.Bloğumun duyulmasına ve reklama ihtiyacım var. Eğer göz atarsanız sevinirim. Bloğumun tanıtmama yardımcı olurmusunuz?Desteklerinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog tanıtımı yapan arkadaşlar size yardımcı olacaktır, hayatta başarılar

      Sil
  8. Yazıok faydalı olmuş. Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  9. aman hiç hesablamayak gurban olayım

    YanıtlaSil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır