AKLINIZDA BULUNSUN - 1  (KOMBİ ARIZASI)


Tecrübe eşittir “Yenilen kazıkların bileşkesi” mantığıyla başladığım, yaşadığım veya şahit olduğum ders niteliğindeki olayları bu başlıkta toplayıp, belki birilerine de lazım olur düşüncesiyle sizlere sunacağım.


Yazı serüvenimin ilk konusu kombi ile alakalı. Her ne kadar ülkemizin yarı kesimi şuan bahar havası yaşasa da  diğer yarısı metrelerce karla mücadele ediyor. Kış tam bitmeden tedbiri elden bırakmamak gerekir. Malum geçen haftalarda eksilere kadar düştü hava batı kesimlerinde. İşte havanın eksilere düştüğü zamanda bir yakınımın yaşadığı olayı sizlerle paylaşacağım.


Herkes aynı şekilde mi yapıyor bilmiyorum ama, yakınımda benim gibi evinde uzun süreli bulunmayacağı zamanlarda elektrik hariç doğalgaz ve suyu vanasından, kombiyi de şalterini indirerek kapatıp evden ayrılmış. Geçen gün evine gelip kombiyi çalıştırdığında kombinin içinden su aktığını fark ediyor. Ertesi gün eve gelen yetkili servis, kombinin içindeki bir parçanın, havanın çok soğuk olduğu zamanda, don dan dolayı patladığını belirtiyor. Tamir için 1500 lira, bu arızaya bağlı diğer parçanın değişmesi durumunda da yaklaşık 3000 lira talep ediyor. “Kombiyi değiş daha iyi” dediğinizi duyar gibiyim:) Zaten servis elemanı da bunu tavsiye etmiş. Yakınım başka bir özel servisi arıyor ve adamlar 500 liraya kombiyi tamir ediyor.


Gelelim arızanın nasıl oluştuğuna. Kombiyi kapattığımızda kombinin içinde ve peteklere giden borularda su kalıyor haliyle. Genellikle herkesin kombisi balkonda yer alır. Balkonunuz kapalı değilse direkt soğuk havaya maruz kalıyor kombi. Böylece, hava eksilere düştüğünde kombinin içinde bulunan su donarak boruyu genişletiyor ve patlatıyor.


Peki tedbir olarak ne yapmalıyız?

Genel olarak servisçilerin söylediği şu; Bir yere gittiğinizde gazınızı, suyunuzu ve kombinizi kapatmayın, petekler (radyatör) olmasa bile (yaz konumu) sıcak su ayarını kısık dereceye ayarlayarak çalışmasını sağlayın. Böylece kombi kendi içinde sıcak suyu belli derecede tutmak için belli aralıklarla devir daim yapacağı için kombi içindeki su da donmamış olacak. Bende sizin gibi “Oldu canım başka ne istersin” diyenlerdenim:)

Ya evde su patlarsa, ya gaz kaçağı olursa, hem bulunmadığım evde kombiyi niye çalıştırayım canım, bu işin başka bir çaresi yok mu?


Bir önceki yazımda belirttiğim gibi eşimi ve çocukları İstanbul'a gönderdiğim için bizim ev de aynı durumda, ben de annemlerde kalıyorum. Bu olaydan sonra dua ederek eve kontrole gittim, neyse ki sorun yoktu. Şimdi düz mantık kullanarak, yakınımın yaşadığı olaydan sonra uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşacağım.


Sorunun kaynağı kombinin içinde bulunan su. Peki biz bu suyu boşaltırsak donmanın önüne geçemez miyiz bence geçeriz. Böylelikle gazı, suyu ve kombiyi kapatarak gönül rahatlığı ile evi terk edebiliriz.


Gelelim nasıl yapacağımıza. Biraz çetrefilli olduğu için kimse kombiyi kurcalamak, ayarlarını değiştirmek istemez. Aslında çok da zor değil. İhtiyacımız olan tek alet peteklerin havasını almak için kullandığımız şu küçük aparat.

Önce kombinin petek ve sıcak su ayarını sıfır a düşürüyoruz. Şebeke suyunu vanadan kapatarak herhangi bir peteğin yanına gidiyoruz ve bu aparatla peteğin havasını alma işlemini gerçekleştiriyoruz. Petekten gelen su bitene kadar işleme devam ediyoruz. (Petek musluklarının açık olduğunu kontrol edin.) Böylece kombinin su basıncının da sıfıra düştüğünü göreceksiniz, yani suyu boşaltmış olduk.

Eve döndüğümüzde ise yapacağımız işler şu şekilde. Şebeke suyunun vanasını yavaşça (birden açılırsa ani basınç zarar verebilir) açıyoruz. Gazımızı da açıp kombinin şalterini kaldırarak kombiyi aktif hale getiriyoruz. İlk olarak kombi basıncını 1,5 bar olacak şekilde kombinin altındaki mavi musluğu (genelde mavi olur) açarak su veriyoruz. Petek ve sıcak su ayarını değiştirmeden önce (kapatırken sıfıra almıştık) bütün peteklerin su gelene kadar havasını alıyoruz. (Su gelmiyorsa ya petek musluğu kapalıdır ya da kombi basıncı sıfıra düşmüştür, petek musluklarını açarak kombi basıncını tekrar 1,5 e getirin.) En son yine kombi basıncını kontrol ederek petek ve sıcak su ayarını yapıyoruz ve kombimiz hazır.


Dileyen tabi ki servisçilerin yöntemini kullanabilir, benim ki kendimce bir tedbir yani garanti veremem. Sonra demeyin senin yöntemini kullandık başımıza şu geldi falan. Valla kimseye kombi alamam şimdiden söyleyeyim:))

27 yorum:

  1. Lisedeyken, bir kombi servisinde staj yapmıştım, yazılanları okuyunca hepsi bir bir gözümün önüne geldi :)))

    YanıtlaSil
  2. Kafanızı çalıştırıp güzel bir çözüm bulmuşa benziyorsunuz. Kombi işinden pek anlamam. Kışa girerken bir kombici çağırıp kontrolden geçirtiriz. Yalnız bazen mutfakta falan sıcak suya geçişte zorlanıyor.
    Umarım umduğunuz şekilde, sorunsuz biçimde bekler öyle kombiniz. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Aslında çok zor değil ama genelde insanlar çekiniyor kombiyle uğraşmaya. Yıllık bakım önemli ehil işleri ehline bırakmakta fayda var bizimki basit usul:)

      Sil
  3. Vallahi süper bir bilgi ve teknik olarak kulağa çok mantıklı geliyor. Ben 1 haftadan fazla evden uzak kalmadığım için her şey açık gidiyorum ama aklımızda olmasında fayda var. Artık bu tip elektronik cihazlarda onarım sizin de yazdığınız gibi yüksek maliyetli ve riske gerek yok:-)) Tekrardan teşekkürler:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, Şu dönemde ekstra bir maaliyet can sıkıcı olabilir, bizimkisi basit bir tedbir faydalı olursa ne mutlu bize:)

      Sil
  4. Ilk evlendiğim sene kombi arıza verip duruyordu. Resetleyince düzeliyordu. Arızayı sıcak suyu açtığımızda verirdi. Düşünün tam banyoya girmişsiniz suyu açıyorsunuz. Bekliyorsunuz ki su ısınsın ama ısınmıyor. :)) geri çıkıp kombiyi resetle de gel işin yoksa.
    Neyse, baktık bu böyle olmuyor kış da geliyor. Servis geldi. Bir küçük parçasını değiştirdi gitti. Kombi sonra hiç arıza yapmadan çalıştı şükür.
    Bu yaz kombiye bakım yaptıralım dedik. Iki kişi geldi. Biri kombiyi temizledi içini söküp. Diğeri petek temizliği yaptı. Kombiyle ilgilenen kişinin işi erken bitti gitti. Kombiyi açıp bakmadan gitti. Diğer kişi işi bitince açtı kombiyi. Ahaaa... kombi yine ilk seferki o arızasını yaptı. Hemde resetlenmesine rağmen. Sonraki gün aynı şirketten başka biri geldi. Kombiyi düzeltti üstüne para istedi. Tabi vermedik haklı olarak.
    Uzun oldu biraz kusura bakmayın.
    Bizim kombi muftakta. Bizde gittiğimizde dediğiniz gibi yaparız ama içerde diye sıkıntı olmaz herhalde :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem bozup hem de para istemeleri enteresan, iyi yapmışsınız para vermemekle:)
      Kombinizin içerde olması bir şans, çok soğuk şehirlerde normal su borularının dahi don dan patladığını duymuştum, neyin ne zaman geleceği belli olmuyor:)

      Sil
  5. Tanıdığınızın başına gelen olay geçen haftalarda yağan karda bizim başımıza geldi maalesef kombi patladı su akıttı sürekli ve servisçi 2-3 milyar gibi bir rakam verdi yani tam da dediğiniz oldu.. Üst katın kombisiydi ve bizlerde orada oturmadığımız için o kombi kapalıydı.. Bilgilerinizin işe yarayacağına eminim yakınlarımla paylaşacağım çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun, olmadık zamanda olmadık yüklü masraflar çok can sıkıyor.
      Teşekkürler, faydalı olabildiysek ne mutlu:)

      Sil
  6. o anahtar nerde satılıyomuş :)

    YanıtlaSil
  7. Ev içi termostat kullandığım için bende kombi hep açık. Yazın termostatı sıfıra getiriyorum radyatörler kapanıyor. Bakımına önem veriyorum. O anahtardan bende de var, dediğiniz gibi radyatörlerin havası alınınca da daha iyi ısı verdiği gerçek. Bahsi geçen yöntemi uygulamak benim için zor.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde elektronik cihazlar çok hassas, yazın kombinizi kendi düğmesinden değil de termostat dan kapatıyor olmanız cihazı yoracaktır. Çünkü kombi, radyatör ısı ayarı açık olduğu için her an komut beklemeye ayarlıdır diğer türlü komple kapalı olacağı için komut beklemez.
      Ayrıca termostat kaynaklı bir arızada kombi faaliyete geçebilir.
      Teşekkürler değerli yorumunuz için:)

      Sil
    2. Hay Allah, eve gelen servisçiler de bu konuda bir uyarı da bulunmadılar.. en iyisi bakım için çağırdığımda iyice soruşturmak. Teşekkürler. :)

      Sil
    3. Tabi ki sorabilirsiniz fakat teknik servis elemanları (konusunda ilgili ve uzmanlar hariç) elektronik cihazların yazılım ve algoritma detaylarını pek bilmeyebilir:)

      Sil
  8. Ev merkezi sistem kombili evde oturmak hiç nasip olmadı yinede kombi arızası için çok faydalı bir yazı yazmışsınız.

    YanıtlaSil
  9. Benim kombi servis maceram, servisi çağırdık geldi, sağ olsun kombiyi tamir ettiler. Her şey güzel ödeme yapılacak, kredi kartı almıyoruz dediler. Üzerimde 500 tl nakit yok. Mağazaya gidip ödersin deyip gittiler. Mağazayı aradım yerine gittim, bulamadım. Tekrar aradım böyle böyle gittim yine bulamadım. 1 hafta sonra servisi kapatmışlar. Ulaşılmaz oldu adamlar hala alacaklı benden ama ödeme yapacak adam yok ortada. garip. Su boşaltma olayına gelince Erzurum'daki köy evinin su tahliyesini yapıyoruz her sene yoksa dediğiniz gibi borularda donma yapıp borunun çatlamasına ve sıkıntı oluşmasına sebebiyet veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz ödeme yapmak için çabalamışsınız gerçekten artık ulaşamazsınız o parayı yardım amaçlı bir kuruma bağışlayabilirsiniz:)
      O bölgede dediğiniz şekilde tedbir alındığını duymuştum

      Sil
  10. Antalyada doğalgaz pek yaygın olmadığı için ben ilk kez bu yıl yeni eve taşındığımda tanıştım kendileriyle :D Öğrenci evinde kalıyorum ev arkadaşımla ilk başta baya endişe ettik başımıza bir iş gelir mi patlar mı zehirlenir miyiz diye çünkü çok korkarım bu şeylerden ama sorunsuz kullandık bakalım birkaç aydır :) bizim kombi mutfakta içeride olması sakıncalı mı bilmiyorum ondan da korkuyordum :D evde ayrıca günısı da var ama ikisi arasında geçiş yapmayı bir türlü anlamadığımız için kombiyi kurcalamadan kullanıyoruz zaten burası çok soğuk bir yer olmadığı için neyse ki böyle sorunlar yaşamayız diye düşünüyorum umarım yani :D ama evet soğuk memleketlerde su boruları donar o yüzden kışın sokakta çeşmeleri açık bırakırlar hatta anneannemler mutfak ve banyo musluklarını damlayacak şekilde açık bırakırdı bazı günler yanlış hatırlamıyorsam, günısı bile çatıda donarsa patlayabiliyordu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi olumsuz bir durumda doğalgaz acil numarasını aradığınızda yardımcı olacaklardır. Antalya sıcak memleket olduğu için şanslısınız:)
      Eskiler tecrübe etmiş ve herkes kendine göre çareler bulmuş ne iyi:)

      Sil
  11. En mantıklı çözümü anlatmışsınız. Daha önce evden kışın uzaklaştığımızda, bizde tesisatın suyunu boşaltmıştık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğuk şehirlerde bu yöntem sıklıkla kullanılıyor anladığım kadarıyla

      Sil
  12. Merhabalar.
    Kombide, borularda ve peteklerde kalan suyu boşaltmak için önce kombi soğuk su giriş vanasını kapatıyoruz. Sistemdeki suyu, peteğin birinden hava alma kelebek anahtarı ile o kadar suyu incecik bir debi ile mi boşaltacağız? Yoksa, banyodaki tahliye vanasını açarak mı? Acaba siz bundan bahsettiniz de ben mi göremedim? Sistemdeki o kadar suyu, sadece peteklerin havasını aldığımız o küçücük musluktan mı boşaltacağız? Bu boşaltma esnasında kombi çalışacak mı? Hani sistemdeki suyu boşaltmak için bir basınç uygulanacak mı?
    Biraz fazla sorular sordum ama, kusuruma bakmayın.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb Recep Bey, belirttiğim yöntemi uyguladığınızda yaklaşık bir bardak su boşalttığınızda kombi basıncının sıfıra düştüğünü göreceksiniz. Tahliye vanası varsa daha kolay olur tabi ama her tesisatta tahliye vanası bulunmuyor. Kombi açık fakat devreye girmeyecek şekilde yani sıcak su ve radyatör ayar düğmesini sıfıra alarak basıncı takip edebilirsiniz.
      Saygılar.

      Sil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır