Sosyal Medya Hesabının Çalınmaması İçin Nasıl Tedbir Almalıyız?

 SOSYAL MEDYA HESABININ ÇALINMAMASI İÇİN NASIL TEDBİR ALMALIYIZ?


Son zamanlarda Instagramda sıkça karşılaştığım hesap çalma olaylarından sonra özellikle bilişim konusunda fazla bilgi sahibi olmayan sosyal medya kullanıcıları için alınabilecek tedbirlere bir göz atalım.


Akıllı telefonların hayatımıza iyice girmesinden sonra sosyal medya uygulamalarının da yaygınlaşmasıyla güvenlik konusu daha önemli hale geldi. Telefonumuzun internete bağlı olduğu her an aslında tehlike altındayız. Özellikle bazı uygulamalar kurulum esnasında bizden bazı izinler ister, bizde hiç okumadan onay verip uygulamayı kurarız. Bu izinlerin bir çoğu telefondaki bilgilere yönelik. Bu konudaki tek tavsiyem, sizin için hayati önem taşıyan belge ve fotoğraflarınızı telefonda saklamamanız.


Gelelim konumuza;


1- Öncelikle E-posta adresinizi (şifresiyle beraber) ve Instagram şifrenizi kontrol edin ve belli periyotlarda şifrenizi yenileyin (3-6 ay)

“E-posta adresim ne ki?” diye soranlar Instagram uygulamasını açıp Ayarlar / Hesap / Kişisel Bilgiler sekmesinden kayıtlı E-posta adresini öğrenebilirler. E-posta adresinize gelen postalara da göz atmanız faydanıza olur, çünkü farklı bir cihazdan hesabınıza giriş yapıldığı anda hesap giriş bilgileri posta yoluyla Instagram tarafından size bildirilir. E-posta hesabınıza ikinci bir kurtarma e-postası tanımlamanız ve şifrenizi alfanümerik oluşturmanız yine sizin hayrınıza olacaktır.


2- Telefon numaranızı hesabınıza tanımlayın

Telefon tanımlama birçok kullanıcı tarafından riskli görünse de hesabı çaldırmamak için en etkili yöntemlerden biridir. En başta da dediğim gibi zaten akıllı telefon kullanarak birçok bilgimizi bir şekilde teslim etmiş oluyoruz. Sahi ya şu saçma salak ürün tanıtımı, internet aboneliği, vb. nedenlerden aranmayan var mı hala aramızda:)


3- Mesaj ve e-posta yoluyla gelen beklemediğiniz, alakasız linklere tıklamayın

Bu tarz beklemediğiniz bir mesaj aldığınızda tıklamadan önce linkteki adresi kontrol edin. Bu mesajların %90 ı hack amaçlı karşı taraftan habersiz gönderilen mesajlardır, en sevdiğiniz arkadaşınız olsa bile.


4- Bir hesabı takibe almadan önce profil ve hesap bilgilerini kontrol edin

Takipçi kazanmak için her önünüze çıkan hesabı takip etmeyin, kullanıcı adı, profil adı ve yaptığı paylaşımlar hesapla ilgili size ipucu verecektir.


5- Takipçi Analiz Programlarını dikkatli kullanın veya kullanmayın

Kötü niyetli kişilerin hesap çalmak için en sık kullandıkları yöntem bu olsa gerek. Bu tarz programlar “Yemleme” dediğimiz yöntemle kullanıcıların bilgilerini ellerine geçirir. Analiz için programı çalıştırıp instagram kullanıcı adını ve şifrenizi girmeniz gerekir. Yani kendi elinizle bilgilerinizi paylaşmış olursunuz. İhtiyacınız yoksa hiç kullanmayın. Böyle bir program indirmeden önce uygulama puanı ve yorumları dikkate alın ve her önünüze çıkan programı indirmeyin. Programı kullandıktan sonra yapacağınız ilk iş instagram şifrenizi değiştirmek olsun.



Hesabınızı çaldırdığınız takdirde hiç vakit kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunun. Elinizde yazılı bir belge olması sizi karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara karşı korur ve elinizi güçlendirir. 

Instagram : gcdijital



24 yorum:

  1. Çok faydalı bilgilerdi. Çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  2. Aynı tehlikeler, aynı sahte hesaplar Google'a girerken de olabiliyor. Kendini Chrome, TürkTelekom vb gösterip de ödül kazandınız iletileriyle devreye girenlerle. Telefonla, mesajlarla gelen çok fazla yemleme tehlike de mevcut.
    Tedbir önerileri için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet kullanımı arttıkça dolandırıcılar da arttı maalesef, çok dikkatli olmak lazım.
      Teşekkürler:)

      Sil
  3. Çok faydalı bilgiler,teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Allah'a şükür bu zamana kadar hiç böyle bir sıkıntı yaşamadım. Kimsenin yaşamasını da istemem. Güçlü şifreler ile önüne geçmeye çalışıyorum ancak kötülük de her geçen gün kendini yeniliyor. Daha dikkatli olmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman derim, "İnternet ortamında hiçbir zaman %100 güvenlik yoktur" diye.
      Her zaman dikkatli olmak lazım

      Sil
  5. Sağolun faydalı bilgiler için... Son dönemlerde çok artmaya başladı ve bu işe emek verenler için gerçekten üzücü bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, hem emek var, hem özel foto ve bilgiler var. Kötülük her yerde maalesef

      Sil
  6. Benim instagram hesabım 6 ay önce aniden kapatıldı çok da güzel bir hesabım vardı..Çalınma değil ama instagram tuhaf bahaneler göstererek hesabımı iptal etti.Ne yaptıysam kurtaramadım.
    Simdi yeni hesabımda daha temkinli ve tedbirliyim..Ònerilerinizi dikkate alacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Instagram bir şekilde şüphelendiği hesaplardan doğrulama istiyor, maillere göz atmakta fayda var. Geçmiş olsun

      Sil
  7. en önemlisi linkler sanırım. birkaç blogçu arkadaşımızın insta hesabını böyle çaldılar ve dolandırıcılık yapmaya çalıştılar, insta dm link atarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu çok yaygın, çok dikkat etmek lazım:)

      Sil
  8. Gerçekten sıkıntılı bir konu...
    Ben de beklerim blog'uma :)

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar.
    Hesaplarımızın güvenliği açısından hazırlayarak bizlerle paylaştığınız bu kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  10. bu yazını son yazıma koyduum :)

    YanıtlaSil
  11. Dikkat ettiğim bir konu ama genede bazen tuzağa düşebiliyoruz. Faydalı bir içerik tebrik ederim

    YanıtlaSil
  12. Merhaba hocam. Sizi kendi bloguma davet ediyorum:) kırmayıp gelirseniz çok sevinirim.
    Blog adresim : https://yusufaakman.blogspot.com

    YanıtlaSil
  13. Faydalı bilgiler için teşekkürler. Bloğa bir de mail abonelik butonu koyarsanız süper olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, butonu hemen koyuyorum:)

      Sil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır