BİR YAZAR ANATOMİSİ (AHMET HALDUN TERZİOĞLU)

En çok sevdiğim, okumaktan zevk aldığım kitap türüdür Tarihi Roman türü. Küçüklüğümden beri tarihe olan ilgimden dolayı olsa gerek özellikle Türk tarihi romanlarını okumak, okurken kendimi o döneme ışınlanmış gibi hissetmemi sağlıyor. Bu hissin oluşmasında ki en büyük etken de yazarın kitabında bu etkiyi yaratabiliyor olması. Bunu başarabilen, takip ettiğim en iyi yazarlardan biri olan Ahmet Haldun Terzioğlu’ndan bahsedeceğim bu yazımda. Keşke kendisiyle tanışıp röportaj yapma imkânım olsaydı. Belki ileride o da olur, nasip kısmet.

Kitapları seviyorsanız eğer, illaki karşınıza çıkmıştır bu büyük yazar. Hele de benim gibi tarihi romanları takip ediyorsanız zaten kendisini tanıyorsunuzdur. İlk defa duyacak olanlar da benim penceremden kendisiyle tanışmış olsun o zaman:)


Türk tarihine olan ilgim, geçmişte yaşayan Türk kahramanlarını daha iyi tanımak adına kitapçıda kitapları kurcalarken, Mete Han adlı kitabını alarak kendi dünyasına ortak oldum bende. Akıcı anlatımı sizi hikayenin içine sokarak hem o anı yaşatıyor hem de tarihi olayları ve kişileri daha kolay anlamanızı sağlıyor. 

Kitabı bitirdikten sonra kendisine attığım e-posta da kitabı ve anlatım tarzını çok beğendiğimi, ileride bir erkek evladım olursa adını Metehan koyma isteğimin bu kitapla daha da somutlaştığını belirtmiştim. Kendisi de cevaben “Sen oğlun olursa adını Mete koy, Han lığını kendisi alsın” diyerek muhteşem bir cevap vermişti. 

Diğer bir özelliği de unutulmaya yüz tutmuş, birçoğumuzun ilk defa duyacağı Türkçe sözcükleri kitaplarında sık sık kullanıyor olması. Sayfanın altındaki açıklamalar ilk başlarda sözcükleri anlamanızda size yardımcı oluyor, sonra zaten gerek duymuyorsunuz. 

Şanlı tarihimizin Osmanlı Devletinden ibaret olmadığını gösteren, eserleriyle geçmişimizi anlamamızda bize ışık olan,  "Tarihi roman yazmayı değil, Tarihi romanlaştırmayı"  seçen bu büyük yazara saygılarımı sunuyorum.

Not: Son cümle kötülemek amaçlı değil, gerekli mercilere eleştiri amaçlı kullanılmıştır. Şanlı tarihimizin her dönemi benim için özeldir fakat son dönemlerde gösterime giren dizi, film ve devlet kanalıyla yapılan yapıların isimlendirmesi sanki Osmanlı Devletinden öncesi yokmuş algısı oluşturduğu için yapılan bir eleştiri.

Daha fazla bilgi için tıklayınız...

12 yorum:

  1. Tarihi kitapları çok nadir okuduğumu fark ettim yazınızla, bu kitaplarla karşılaşmamış olmam da bunun sonucu sanırım. Çok bilgilendirici oldu yazınız benim açımdan, not ediyorum kitapları. Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, eminim okuyunca siz de beğeneceksiniz kitaplarını:)

      Sil
  2. Bu yazarı bilmiyordum, sevdiğiniz bir tür olması güzel :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, artık öyle bir hal aldı ki Osmanlıcılık diye akım başlayacak. Öncesi ve sonrası da var, hepsini birarada kabul etmek gerek. Tanıtım için teşekkür ediyorum. Daha önce tanımıyordum yazarı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi bizim, hepsiyle de gurur duyuyoruz. Adları farklı olsa da biri birinin devamı sonuçta. Teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Bir dönem tarih okumayı çok severdim. Bir dönem nedense hiç elime almadım. Ama şu sıralar yeniden okuyabilirim.

    YanıtlaSil
  5. tarih okumuyom sıkılıyom yazarı da duymadım ama okuyum bakıyım türk mitolojisi hoştur herhaldesiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumayı deneyin bakalım beğenecek misiz, değerlendirmenizi merak etmeye başladım bile:)

      Sil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır