Uzun bir aradan sonra herkese merhaba...


Geçen sene Kasım ayında kaleme aldığım yazımda, inşaat yapım aşamaları ve yetkili kişilerin sorumluluklarından bahsetmiştim. Özellikle her deprem sonrası oluşan gündemi daha iyi yorumlayabilmek ve müteahhit dışında kimlerin ne sorumluluğu olduğunu açıklamaya çalışmıştım. Yazıya buradan erişebilirsiniz.


Bu yazımda da ev alırken nelere dikkat etmeliyiz, bunlardan bahsedeceğim.


Öncelikle ilk yazımda da belirttiğim gibi kendi binamızı tamamladık ve sonunda kendi evimize taşındık. Bloğa ara vermemin ana sebebi ev işleriyle uğraşmamdı. Hazır anahtar teslim ev almayla, herşeyiyle bütün kalemleri kendin koşturarak yaptırdığın evin sahibi olmak çok ayrı. Ailecek inşaat işiyle uğraştığımız için herşeye kendimiz koşturduk. Yorucu oldu ama özellikle şu zamanda insanın kendi evi olması neredeyse bir mucize. Özellikle inşaat sektöründe herşey ateş pahası ve hergün zamlanan malzemeler insanın gerçekten canını sıkıyor. Rabbim evi olmayan herkese nasip etsin.


Gelelim konumuza;

Bu yazıda belirteceğim her bir kriter alacağınız evin maliyetini doğrudan etkileyecektir. Bu yüzden bütçenizi oluştururken bu kriterlerin her birini hesaba katmalısınız.


1-Konum : Herkes evini konum olarak iş, okul, akraba/çevre üçgenine göre  hayal eder. İnşaat sektöründe il, ilçe, mahalle, semt, cadde, sokak gibi etkenler fiyatlandırmada ana etkendir. Ayrıca site, müstakil bina, bahçeli müstakil bina gibi seçenekler yine fiyatlandırmada çok fark yaratır.


2-Dairenin Büyüklüğü : Kaç m2 ve kaç odalı bir eve ihtiyacınız var, bunu belirleyin. Ayrıca asansör, balkon gibi detaylar yine göz önüne alınmalı. Bu arada açık mutfak (Amerikan mutfak) ve ayrı tuvalet detayı yine aklınızda bulunsun.


3-Dış Cephe Yalıtımı : Yeni binalarda bu sorun yok, zaten hepsi mantolama yaptırmak zorunda fakat eski bir daire alacaksanız binanın dış cephe kaplaması hakkında bilgi isteyin. Ayrıca dış duvar örmeleri (yatık tuğla, dik tuğla, tuğla arası straforlu çift tuğla, gaz beton (ytong), bims) ve duvar kalınlığı dış yalıtımda çok önemli. PVC doğramaların ve kullanılan camın özellikleri de aklınızda bulunsun.


4-İç Cephe Yalıtımı : Tercihe göre bazı müteahhitler binaların iç yalıtımı daha iyi olsun diye tabya betonların altına köpük (strafor) döşerler. Bu hem ses hem de ısı yalıtımında çok fayda sağlar. İç cephe sıvası yine çok önemli. Maliyetten kaçan birçok müteahhit genelde direkt tuğlanın üzerine alçı sıva yaptırır. Alçı sıva duvarlarınızın pürüzsüz görünmesini sağlar fakat kara sıvaya göre çok dayanıksız ve sağlıksızdır. Kara sıva kaba ve ince olmak üzere iki kat yapılır. Kaba sıva yaptırıp üzerine alçı çektirmek de diğer bir yöntem. Kullanılan boyanın markası ve özelliği de yine fark yaratır.


5-İç Cephe Detayları :  En  dikkat edilmesi gereken kısım burası. Binanın kabasının yapımına müteahhit çok müdahale edemez ama iç dizaynın oluşturulması tamamen müteahhidin kontrolünde olur. Kapı, parke, mutfak dolabı, banyo dolabı, kalebodur,  musluk, doğalgaz tesisatı, boya, asma tavan gibi detayların her biri fiyatlandırmada çok önemlidir. Malzemeler kalite ve özelliğine göre çok değişkendir. Bu yüzden hemen hemen aynı özellikte olup arasında fiyat olarak dikkat çeken bir fark olan daha ucuz daireyi alırken evinizin bir köşesinde alet/takım çantası bulundurmanızda fayda var. Ucuz malzeme kullanıp süslü ve çekici dairelerle insanları kandıran birçok müteahhit var, bu yüzden daha ucuz diye seçeneklerinizi daraltmayın.


Ve bir uyarı; çıkartılan kanunla topraktan satış yasaklandı. Yani müteahhit binayı tamamen bitirmeden daire satışı yapamaz. Bu kanun binayı bitirmeden iflas eden veya ortadan kaybolan müteahhitlere yönelik tüketiciyi koruma amaçlı çıkartıldı. Yani bina bitmeden noterden alım-satım yapamaz, sözleşme ile daire satışı yapamazlar. Fakat yine de maddi sıkıntısı olan birçok müteahhidin insanları ikna ederek kendi aralarında yaptıkları bir sözleşme ile taksitli daire satışı yaptıklarını duyuyoruz. Bu hem maddi sıkıntı yaşayan müteahhidin hem de maddi zorluk çeken alıcının işine gelmekte. Müteahhit aldığı parayla işi döndürmenin derdindeyken, alıcı da taksitli ve daha ucuza ev aldığı için kendini şanslı sayar. Fakat işler ters gider de müteahhit iflas eder veya ortadan kaybolursa alıcı hiçbir hak iddia edemez. Bu da aklınızda bulunsun.


Biz imkanlar dahilinde aile apartmanımıza geçtik, Allah herkesin gönlüne göre versin.

Veeee eltiler-gelin-kaynana savaşı başlasın:))



Ne demek istediğimi anlayanlar ve bu konuda tecrübeli olanların yorumlarını özellikle bekliyorum:)


20 yorum:

  1. Her insan bir çatısı bir evi olsun ister mutlaka ama bu "aile apartmanı" modeli kanımca yanlis.
    Şahıslardan dolayı değil,yapının türünden dolayı yanlış.
    Konak gibi geniş avlusu olan bahçesi olan gün içinde ortak bir alanı paylaşıp her ailenin kendi dairesine çekilebileceği bir yapı kafama daha çok yatıyor.
    Hayırlı olsun dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğiniz model daha çok Doğu-Güneydoğu bölgesinde var bildiğim kadarıyla. Bu biraz da kültürle alakalı sanırım, birde maddiyat:)
      Teşekkür ederim, çok sağolun

      Sil
  2. Merhabalar.
    Sizin bu yazınız, bütçesi müsait olanlar içindi. Bir de benim gibi bütçesi ve vakti müsait olmayan birinin ev alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda ne önerebilirsiniz?
    Güzel ve yararlı bu paylaşım için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu devirde ev sahibi olmak gerçekten çok zor Recep Bey, bizde tüm birikimimizi bu eve harcadık, inş sizde birgün bu duyguyu yaşarsınız...
      Çok teşekkürler iyi dilekleriniz için✋✋

      Sil
    2. Merhabalar.
      Güzel dilek ve temennileriniz için çok teşekkür ederim. Ben de 25 yıllık, 3+1 neti 80m2 bir ev aldım. Darısı evi olmayan ve ev almak isteyenlerin başına.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    3. Sizin adınıza çok sevindim, Allah güle güle oturmayı nasip etsin:)

      Sil
  3. Teşekkürler bu faydalı bilgiler için:) İlk konum maddesinde ki fiyatlandırma diğer seçenekler için de geçerli olacaktır ve istendiği gibi bir eve sahip olmak çok da kolay olmayacaktır sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En ufak bir ayrıntı bile ekstra masraf herşey ateş pahası Sezgin Bey, çok zor gerçekten, Allah herkesin yardımcısı olsun.
      Biz aslında geniş bahçeli tek kat deniz manzaralı hayal ederdik hep eşimle:))
      Şaka bir yana kafamızı soktukya, belki birgün hayallerde gerçek olur;)
      Çok teşekkürler ✋✋

      Sil
  4. Bilgilendirici bir yazı olmuş,İstanbul'da yaşıyorum ve ev almak hayal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, konum detayı en çok da İstanbul'da ve diğer büyük şehirlerde kendini gösteriyor. Allah herkesin gönlüne göre versin, sizin de.

      Sil
  5. Bitmemiş inşaata hala para yatırmak ne kadar mantıklı olabilir ki? Milletimiz dolandırılmaya yer arıyor resmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alanında satanında işine geliyor ama alan için risk daha fazla, çok iyi düşünmek lazım

      Sil
  6. kızkardeşlerin keyfi yerinde miiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan hepsi hasta, malum havalar soğudu biri hasta olunca peşine diğerleri de takıldı.
      Bizi peşlerinden koşturmaya devam ediyorlar orası ayrı tabi, hepsinin performansı yerinde:))

      Sil
  7. hayırlısyla biri atansamda kaygılarım bunlar olsa :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnş. atanırsınız.
      Hayat işte herşey peşi sıra geliyor, biri bitince diğeri geliyor hemen, okul, iş, evlilik, ev, araba, emeklilik. Öncesinde herşeyin başı sağlık ve mutluluk.
      Herşey gönlünüzce olsun...

      Sil
    2. çook teşekkür ederim :)))

      Sil
  8. Kalitesiz işçilik ve kalitesiz malzeme kullanımı büyük etken, yeni bina olunca başlarda çok anlaşılmıyor ama zaman geçtikçe dökülmeler başlayınca iş işten geçmiş oluyor maalesef.

    YanıtlaSil

Tema resimleri epicurean tarafından tasarlanmıştır